
5 richtlijnen om voornemens ook echt waar te maken.
Een nieuw jaar is aangebroken, een nieuw decennia zelfs: 2020! Velen zien 1 januari als een nieuwe start en maken goede voornemens. Dat mag zeker maar wees jezelf bewust van het feit dat je elke dag opnieuw kunt starten, dat je elke dag een stap in de goede richting kunt zetten. Niet enkel op 1 januari. En lukt die stap één keer niet? Is je voornemen even mislukt? Gooi dan niet meteen alles overboord. Je bent een mens en het is menselijk om soms een stapje terug of opzij te zetten. Hoe voorkom je dit jaar (en de rest van je leven) de teleurstelling van een mislukt voornemen? Deze 5 richtlijnen helpen je vast.
1. Stel realistische maar concrete doelen
Tien kilo afvallen tegen eind januari? Dat kan zelden op een gezonde manier. Nooit meer frietjes eten terwijl je er dol op bent? De kans is reëel dat dit niet lukt. Soms zijn voornemens gedoemd om te mislukken omdat je te drastisch en te snel te werk wilt gaan. Het is bijvoorbeeld beter om te zeggen: “Ik ga vanaf nu proberen om niet vaker dan 1x per 14 dagen frietjes te eten.” Wordt het je dan toch onverwachts een extra keer voorgeschoteld dan kun je het alsnog corrigeren door bijvoorbeeld nadien 3 weken te wachten of het voor één keer als een uitzonderlijke situatie door de vingers te zien. Nooit is niet realistisch maar wees best wel concreet om jezelf gemotiveerd te houden. Schrijf je doelen op en voorzie oplossingen voor moeilijke situaties met de als dan methode: Als ik bij de tv zin heb om te snacken dan neem ik een handje ongezouten noten.
2. Gooi niet in een keer alles om maar werk met stappen
Vanaf 1 januari stoppen met roken, niet meer snoepen, meer sporten en ook geen alcohol meer… moedig maar misschien ook overmoedig en gedoemd om te mislukken. Je kunt vaak beter stap voor stap werken en voor iedereen zien die stappen er anders uit. Voor de ene geldt dat je vanaf bepaald moment geen frisdrank meer drinkt en voor de andere is dat misschien in plaats van de hele dag door alleen maar frisdrank nu nog enkel ’s avonds één blikje. Voor de een is dat meteen stoppen met roken en meer sporten, voor de ander is dat eerst stoppen met roken en als dat een vaste gewoonte is geworden, dan pas op zoek te gaan naar een leuke sport.
3. Pin je niet vast op een datum
Tegen maart moet er tien kilo af zijn. Als het dan maart is en er is zeven kilo af is dat geen falen. Geen reden om alles weer overboord te gooien. Doe wat kan, wat haalbaar is rekening houdend met jouw levensstijl maar ook met het feit dat er onvoorziene omstandigheden kunnen optreden. Nuanceer je doel of zie het als een ideaal doel met ruimte voor een iets minder perfect resultaat of een iets latere datum. De datum mag ook nooit het einde zijn van de nieuwe gewoonte maar eerder een extra motiverende factor. Het is niet omdat je tegen maart 10 kilo bent afgevallen dat je vanaf dan je weer mag volproppen met alles wat je tegen komt.
4. Wees lief voor jezelf
Je gezondheid is belangrijk, dat staat niet ter discussie. Maar dat wil niet zeggen dat alles nu opeens perfect moet gaan. Zorg goed voor jezelf, zowel mentaal als fysiek. Doe dingen die je leuk vindt en je goed doen. Een goede gezondheid is het belangrijkste cadeau dat je uzelf kunt geven. Zoek de gulden middenweg tussen gezond genieten en de ongezonde zonde. Niets hoeft verboden te worden maar overdaad schaadt.
5. Maak van een voornemen een gewoonte
Last but not least: een goede gewoonte is beter dan een voornemen. Een voornemen is tijdelijk, een gewoonte is gewoon voor altijd. Een gewoonte hoef je ook niet elk jaar opnieuw te maken. Begin dus vandaag met het herhalen van hetgeen je blijvend wil veranderen en herhaal dit zo vaak tot het gewoon is. Opnieuw en opnieuw. Een misstap is geen falen maar een gemiste kans om de gewenste gewoonte in te oefenen. Doe na die misstap verder en voor je het weet is je doel een gewoonte en is het een stuk makkelijker om gewoon gezond te leven.
Ik wens je een heel gelukkig en gezond 2020. Dat het een jaar mag zijn met stappen in de gezonde richting.