skip to Main Content
S.O.S. Paaseieren
S.O.S. Paaseieren

Iedereen is dol op chocolade en paaseitjes horen bij Pasen. Maar hoe hou je het deze paasperiode gezond voor jezelf en je kinderen? De Mutualiteit de Voorzorg vroeg het aan mij in een interview en dit lees je hieronder of hier op hun website. Zo rond worden als een paasei? Niet met deze tips.

Moet ik mijn kinderen chocolade paaseieren verbieden?

Vivian: “Nee, natuurlijk niet. Verplichten en verbieden doen we beter zo weinig mogelijk, zeker met voeding. Er mag best wel eens gesmuld worden van een paasei, maar kader dit wel. Heel wat mensen halen al zeer vroeg paaseieren in huis en eten dan vaak ook voor Pasen al zeer veel paaschocolade. De Paashaas brengt zijn eieren pas met Pasen, de rest is commercie. Wees je daar bewust van en leg dit ook aan je kinderen uit. Wat je niet in huis hebt, kan ook niet gegeten worden. Dat is natuurlijk niet alleen met paaseitjes zo. Koop je toch je eitjes graag op tijd, beperk dan de totale hoeveelheid en verstop ze in huis, zoals je ook een verjaardagscadeau zou verstoppen. Laat je niet verleiden door die massa’s in de winkel, het is een pure verkooptechniek. Als het dan echt Pasen is, mogen er die dag best wel wat chocolade-eitjes verstopt worden, en er mag nadien ook wel een gegeten worden, maar overdrijf niet.”

Niet overdrijven? Hoe doe ik dat? Ze krijgen altijd zo veel!

Vivian: “Dat is makkelijker dan je denkt. Kinderen zijn het inderdaad gewend om veel eitjes te mogen zoeken en krijgen vaak ook nog eens chocolade van grootouders. Probeer dit vooraf te counteren. Bespreek met je (schoon)ouders wat ze van plan zijn. Misschien kun je 1 zoektocht organiseren in plaats van 2 of 3? Is een zakcent of een nieuwe pyjama niet een beter idee? Moet het altijd chocolade zijn?

De paashaas kan ook andere dingen verstoppen. In de winkel vind je (herbruikbare) kartonnen paaseieren die je kan vullen met kleine cadeautjes: een stuiterbal, een springtouw, stickers, een briefje, een leuke gom … Wees creatief en pas de inhoud aan, aan jouw kind. Elke leeftijd is anders. Lagereschoolkinderen vinden het erg leuk om samen echte, hardgekookte eieren samen te verven en te versieren. Die kan je dan ook mee verstoppen. Of je kan ook gekleurde, hardgekookte eieren kopen in de winkel. Met een actieve zoektocht in de tuin of in het bos en nadien een gezellige paasbrunch is niets mis, zolang die maaltijd maar niet enkel uit chocolade en koffiekoeken bestaat.”

Wat als ze toch veel chocolade rapen?

Vivian: “Jij als ouder bent nog altijd de baas over wat en wanneer er gegeten wordt. Zorg dan ook dat je het chocoladeverbruik de komende weken echt doseert en voor de rest geen andere zoetigheid geeft of eet. Een (actief) kind mag best eens snoepen, maar te veel is te veel. Beperk de verleiding en maak duidelijke afspraken. Zet zeker de grote kom chocolade niet in het zicht op de eetkamertafel, maar berg ze op. Verwerk de chocolade ook op andere manieren. Is er iemand jarig? Smelt wat chocolade en maak er een cake of koekjes van. Uitdelen maar! Krijg je bezoek? Maak er chocolademousse of een ander chocolade dessertje van. Op is op. Krijg je een groot chocoladepakket op het werk? Geef het af bij de buren of geef het mee aan je partner om uit te delen op zijn of haar werk.”

Maakt het uit welke chocolade ik koop?

Vivian: “Er is een verschil tussen de soorten chocolade. Witte chocolade bevat het meeste suiker, daarna de melkchocolade. De pure variant vaak het minste. Een klein stukje pure chocolade af en toe kan zelfs gezond zijn, maar dan heb ik het over echte pure chocolade, die van 70% cacao en meer. Veel pure chocolade (zoals vaak de paaschocolade en kookchocolade) bestaat echter nog steeds voor meer dan de helft uit suiker, dus zoveel verschil is er vaak ook weer niet. Ook de kwaliteit van de vetten zijn niet altijd even goed. Details lees je op de verpakking van het product.

Een groot verschil zit hem natuurlijk ook in de grootte van het ei. Sommige paaseieren zijn echt wel veel te groot om in een keer op te eten. Maar toch zijn het vaak de kleintjes die het gevaarlijkst zijn. Ze zijn toch zo onschuldig klein. Niet dus. Elk klein chocolade paaseitje is goed voor ongeveer 50 kcal. Dit zijn net zoveel calorieën als een kleine appel. Maar in tegenstelling tot die appel levert dat eitje geen nuttige vitaminen en vezels, vult het je maag niet en roept het de rest van de dag om zijn broertje(s).

Dus ja, er is een verschil tussen de paaseieren onderling, maar ik adviseer vooral de hoeveelheid te beperken. Als je dan toch eens zondigt, kies dan gewoon de smaak die je het lekkerst vindt en waarvan je het meest geniet.”

Back To Top